Brexit и изборите за Европейски парламент ще доминират през 2019

...
 Brexit и изборите за Европейски парламент ще доминират през 2019
Коментари Харесай

Десетте събития, които ще определят 2019 г.

 Brexit и изборите за Европейски парламент ще преобладават през 2019 година Рискът от комерсиална война сред Вашингтон и Пекин, от закъснение на стопанската система на двете страни и даже от провал на международната стопанска система също ще бъде в центъра на вниманието през новата година, предвижда френският вестник Les Echos.
Brexit: Ще се случи ли или ще се провали

Човекът, който познае на коя страна ще падне монетата на Brexit по-малко от 100 дни преди влизането му в действие на 29 март, би трябвало да е много проникновен. Всичко би трябвало да се реши в средата на януари, когато се чака английските депутати да се произнесат по съглашението за развода, контрактувано от Тереза Мей с Брюксел. Но психодрамата от декември,  когато английският министър председател трябваше да отсрочи гласуването от боязън, че ще претърпи проваляне в Народното събрание, демонстрира какъв брой сложен ще бъде мачът.Трудно е да си представим, че „ спомагателните уверения “, които тя потърси от Брюксел, ще бъдат задоволителни за катурване на наклонността. Какво ще стане при положение на несъгласие? Парламентът си даде опция „ да поеме контрола “, с цел да предотврати излизане без договорка, което може да се окаже пагубно за английската стопанска система.
Остава разновидността за втори референдум, който допреди няколко седмици беше невъобразим, само че може да се окаже единственото решение при положение на цялостен блокаж. Financial Times счита, че възможностите за втори референдум са 50%. Нищо обаче не демонстрира, че този път британците ще гласоподават за оставане в Европейския съюз.
 
 
САЩ-Китай: Сблъсъкът на колосите

Противопоставянето сред двете огромни сили надали ще утихне тази година. Отвъд комерсиалната война, стартирана от американския президент, няма да остане бранш, в който Вашингтон да не насочи предизвикателство към Китай. Пекин одобри като оповестяване на война речта на вицепрезидента Майк Пенс на 4 октомври. Пред Hudson Institute той разкритикува извънредно остро икономическата и военна експанзия на Пекин и я назова китайска политическа интервенция на американска почва.

Крехкото помирение, което влезе в действие при започване на годината – двете страни си дадоха 90 дни, с цел да договорят проект в региона на търговията – не може да скрие конкуренцията в развиването на технологиите и въоръжението, която ще подхващат, с цел да разширят още повече въздействието си. Всичко това ще се случи в ущърб на останалия свят, който ще усети с цялостна мощ забавянето на растежа на международната стопанска система вследствие на този конфликт без съблюдаване на никакви правила.

Страх от нова популистка вълна в Европейския парламент

Популизмът печели терен на всички места в Европа. Независимо дали става дума за антисистемните Национален общ брой (бившия Национален фронт – бел. ред.) или за Движение „ Пет звезди “, за националисти като унгарската ФИДЕС или за извънредно десни като Алтернатива за Германия, те реализираха прогрес и даже стигнаха до властта в Италия и Австрия. Какво ще е въздействието на това събитие в Европейския парламент?

Въпреки че възходът на крайните партии е евентуален, еврофобската вълна може да не е толкоз впечатляваща като през 2014 година от позиция на брой места в Народното събрание. Brexit ще докара автоматизирано до излизането от Екологичен потенциал на 20 депутати на ЮКИП, които са враждебни към Европа, и на 20 депутати на Консервативната партия, които пазят запазването на националния суверенитет. Те ще бъдат сменени значително от представители на италианската Лига и на Алтернатива за Германия. По-малките страни членки ще изпратят малко представители с крайни възгледи.

Институтът „ Жак Делор “ предвижда, че националистите в Европейския парламент ще се усилят от 150 на 160, тъй че не може да се приказва за огромен пробив.

В Индия Моди ще се бори да втори мандат

Индийският министър председател Нарендра Моди счита да завоюва втори мандат на изборите напролет. Но той ще има сериозна конкуренция, в случай че се съди по последните допитвания от декември, които не дават победа на неговата Индийска национална партия.

Но индийският националист съумя през 2017 и 2018 година да активизира поддръжка в основните щати. Така той съумя да победи в Утар Прадеш. Моди може да уточни като своя заслуга усилването на позицията на Индия на интернационалната шахматна дъска с доста по-активна дипломация.

Той може също по този начин да посочи, че стопанската система на страната остава измежду най-динамичните в света. Това прикрива пагубните последствия за популацията и растежа от огромната парична промяна в края на 2016 година

Нестабилност в Саудитска Арабия и Иран

Регионалната омраза сред Техеран и Рияд може да се задълбочи още повече през 2019 година, защото двете страни са обхванати от вътрешно напрежение. Иран, подложен на наказания от администрацията на Тръмп, които понижиха износа му на нефт с над един милион барела на ден, може още веднъж да бъде залят от вълна на митинги. Дали те ще застрашат режима? Той разполага със обилни средства за принуда.

Саудитска Арабия пък изпадна в относителна изолираност поради аферата Кашоги и дневният й ред за промяна забуксува. Дали двата режима ще потърсят излаз от външните случки и даже директни конфликти? Във всеки случай те имат интерес да ги заобикалят колкото се може повече. В Бразилия стоте решителни първи дни на Болсонаро

Както постоянно се случва по време на избори, откакто спечелилият към този момент е прочут, гледните точки са две. По отношение на Жаир Болсонаро в Бразилия мнозина чакат да схванат дали той ще промени всичко или, в противен случай, ще прояви по-голяма податливост към консенсус, в сравнение с по време на предизборната акция.

Първите 100 дни ще бъдат решаващи. Екипът, който сътвори, е способен, най-малко на хартия. Остава да разберем дали президентът, който встъпи в служба на 1 януари, ще напусне международното съглашение за климата, както направи Тръмп. И дали ще бъде застигнат доста бързо от аферите, които към този момент го заплашват. Това в Бразилия единствено по себе си не е радикална спънка.

Путин ще продължи да мести пешките си

Тази година Владимир Путин евентуално ще продължи изкусната игра на провокации и военно или дипломатическо нахлуване, с цел да реализира по едно и също време оттегляне на западните страни на значими за него фронтове – от Близкия изток до Източна Европа, и анулация на глобите им след намесата на Русия в Украйна.Там съответно неговият зложелател, президентът Петро Порошенко, е в мощна позиция за президентските избори на 31 март. Стопанинът на Кремъл може да стартира да постанова и бъдещо протеже отпред на държавното управление. Изисквания: съветско име, 45 години, предан и да не основава пречки.

Салвини би трябвало да извлече изгода от известността си

Изкушението е прекомерно мощно за Матео Салвини. 2018 беше годината на възраждането на Лига, 2019 ще бъде годината на триумфа й. Благодарение на рекордната си известност като министър той разреши на партията си да удвои рейтинга си в публичните допитвания до над 35% и да се отдалечи доста от съдружника си, Движение „ Пет звезди “.

Виртуално богатство, което той ще пожелае да материализира в урните, като провокира нови избори след европейските, които е уверен, че ще завоюва. Това ще му развърже ръцете да води лична политика, без да се преценява с Движение „ Пет звезди “. Салвини обаче мъчно ще извърши всичките си обещания, без да заплаши съществено обществените финанси.

Ново нахлуване към Космоса

„ Отново на Луната! “. Забравени ли са американските фантазии техен астронавт да се разноски на Марс до 2030 година? Може би не са забравени, само че останаха леко на втори проект, най-малко краткотрайно. Защото за момента, и с наближаването на 50-годишнината от историческата имитация на Нийл Армстронг „ една дребна крачка за индивида – един огромен скок за човечеството “ на 20 юли, естественият сателит на Земята занимава както учените от НАСА, по този начин и китайските им сътрудници.

Последните имат преднина с програмата им Чанъе. 2019 ще бъде повратна точка за тях с задачите Чанъе 4 и Чанъе 5, които би трябвало да бъдат изпълнени тази година. Още при започване на януари Чанъе 4 за първи път в историята на галактическата конкуренция съумя да изпрати галактически уред от тъмната страна на Луната. Чанъе 5 ще донесе на Земята проби от лунната почва.

Американците също обръщат взор към Луната. През юни 2020 година тежката ракета-носител SLS, правоприемник на митичния Saturn V, ще излети за първи път от Кейп Канаверал с галактическия транспортен съд Orion, който въпреки и без хора на борда, ще направи обиколка към спътника на Земята.

Президентски избори в Алжир с или без Бутефлика

Ще си отиде ли или няма да си отиде? Голямата незнайна към президентските избори в Алжир е обвързвана с кандидатурата на президента Бутефлика за пети мандат. Предишната му кандидатура преди пет години към този момент изглеждаше безразсъдна поради инсулта, който претърпя през 2013 година Оттогава той рядко се появява на обществени места и ръководи единствено три пъти Съвета на министрите през 2018 година

Бутефлика обаче няма избран правоприемник, а военните и политическите кланове може да се самоизядат в търсенето на протеже. Обмисля се даже отсрочване на изборите.
  По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР